image/svg+xml
image/svg+xml



BARTIN ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK SPORLAR VE OYUN GELİŞTİRME
KULÜBÜ TÜZÜĞÜ

 

 

 

Madde 1- Dayanak

Bu tüzük Bartın Üniversitesi Senatosunun 24.10.2018 tarih 2018/15-02 sayılı karar ile kabul edilerek yürürlüğe giren Bartın Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi hükümleri çerçevesinde hazırlanmıştır.

Elektronik Sporlar ve Oyun Geliştirme Kulübü “Bartın Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi” doğrultusunda kurulur ve faaliyette bulunur.

Madde 2- Kulübün Adı

Kulübün tam adı “Elektronik Sporlar ve Oyun Geliştirme”, kısa adı “ESOG”dır. Elektronik Sporlar ve Oyun Geliştirme Kulübü, Bartın Üniversitesi Ağdacı yerleşkesinde kuruludur.

Madde 3-Kulübün Amacı

Elektronik Sporlar ve Oyun Geliştirme Kulübünün amacı, Bartın Üniversitesi öğrencilerinin oyun kodlama ve dijital oyunlar alanında bilgilenmelerini aynı zamanda bu oyunlar hakkında bilinçlenmelerini sağlamak, öğrencileri oyun üretimi ve üniversiteler arası oyun müsabakaları alanlarında faaliyet göstermelerini desteklemektir.

Madde 4- Kulübün Faaliyet Alanları

Elektronik Sporlar ve Oyun Geliştirme Kulübünün faaliyet alanları aşağıdadır:

  • Üniversiteler arası oyun müsabakalarında üniversitemizi temsil etmek.
  • Öğrencilerin bilgisayar ve mobil oyunlar konusunda bilinçlenmelerini ve bu araçları daha verimli nasıl kullanacaklarını öğretmek.
  • Bilişim Teknolojileri ve İletişim kurumunun, üniversitelerin ve kuruluşların oyun geliştirme üzerine olan yarışmalarında üniversitemizi temsil etmek.
  • Kulüp içerisinde düzenleyeceği oyun geliştirme ve oyun turnuvaları sayesinde öğrencilerin boş zamanlarını daha verimli bir şekilde sosyalleşerek değerlendirmelerini sağlamak.
  • Akademik programın yanı sıra ders dışı etkinliklerle öğrencileri oyun kodlamaya teşvik etmek, çeşitli uzman disiplin alanlarında kazanılmış bilgi ve becerileri takım çalışması ve birlik ruhu içerisinde transfer etmeyi sağlamak.
  • Eğitim ve araştırma amaçlı oyunlar tasarlamak, üretmek ve geliştirmek.
  • Ulusal ve uluslararası oyun geliştirme ve oyun turnuvaları düzenlemek ve benzeri etkinliklere katılmak.
  • Programlama dilleri üzerine öğrencilerin bilgilenmesini sağlamak.
  • Oyun kodlama eğitimleri hazırlayarak alana ilgisi olan üyelerin gelişimine katkı sağlamak.

 

Madde 5- Kulübün Faaliyet Esasları

Elektronik Sporlar ve Oyun Geliştirme Kulübü, yapacağı faaliyetleri belirlerken, aşağıda belirtilen faaliyet esaslarına riayet etmek mecburiyetindedir.

  1. a) Kulüp Anayasa’mızda ifadesini bulan; devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, hukuk devleti ilkesine, temel hak ve özgürlüklere, laikliğe, yasalara aykırı tutum, davranış ve faaliyette bulunamaz.
  2. b) Kulüp, Üniversite'nin eğitim ilkelerine, akademik çalışma ortamına, disiplin esaslarına, mevcut yönetmelik, genelge ve kararlara uygun şekilde faaliyette bulunur. Herhangi bir toplantı ve/veya etkinlik süresince kulüp üye ve/veya kurul üyelerinden herhangi biri Üniversite’yi küçük düşürecek, Üniversite’nin ilke ve disiplinlerine aykırı söylev, etkinlik vb. yapamaz.
  3. c) Kulüp, Üniversite içinde ya da dışında gerçekleştirmek istedikleri her türlü faaliyeti yazılı olarak Öğrenci Kulübü Danışmanına bildirmek ve ondan onay almak zorundadır. Kulüp faaliyetleri gereği üyelerinin katılacağı yarışma, konferans, kongre gibi etkinlikleri; etkinliğin günü yeri ve saatini belirterek ve katılması istenen üye listesiyle birlikte en az bir hafta önce Kulüp Akademik Danışmanı'nın onayına sunmak zorundadır. Danışman onay vermediği sürece faaliyet ve/veya etkinlik başvurusu yapılamaz ve SKS Daire Başkanlığı’ndan onayı alınmadan etkinlik afişi, reklamı, broşürü vb. paylaşamaz.
  4. d) Kulüp, siyasi partiler ile ilişki içinde olamaz. Her hangi bir parti, siyasi birliktelik, cemaat, grup, zararlı topluluk kulübe destekçi olamaz. Bu şekilde herhangi bir topluluğun reklam ve/veya tanıtımı kulüp adı ile yapılamaz.
  5. e) Kulüp, yürüttüğü faaliyetlerde din, dil, ırk, etnik köken, milliyet, cinsiyet ve benzer nedenlerle ayrım yapamaz. Kulüp yönetici ve karar organlarının seçimi adaletle, herkese seçme-seçilme hakkı verilerek yapılır.
  6. f) Kulüp, ticari faaliyette bulunamaz, üyelerine maddi çıkar sağlayamaz. Kulüp adı altında para toplanamaz.

Madde 6- Üyelik

Elektronik Sporlar Ve Oyun Geliştirme Kulübü, aşağıda belirtilen ilkelere uygun olarak üyelik kabulü yapar.

  1. a) Bartın Üniversitesine kayıtlı her öğrenci, kulüplere üye olabilir. Kulüplerin yönergesini kabul eden ve üye olma koşullarını sağlayan öğrencilerin üyeliğe kabulü, kulüp yönetim kurulu kararıyla ve üye kayıt defterine işlenmesiyle kesinleşir.
  2. b) Bartın Üniversitesine kayıtlı bir öğrenci, birden fazla kulübe üye olabilir ancak, birden fazla kulübün yönetim kurulunda yer alamaz.
  3. c) Kulüp üyesi öğrenci, istediği zaman, kulüp yönetim kuruluna vereceği bir dilekçe ile üyelikten ayrılabilir. Üyelikten ayrılan bir öğrenci, üye olma koşulunu taşıması durumunda yeniden kulüp üyesi olabilir.
  4. d) Kulübün amaçları dışında etkinlikte bulunan üyeler, akademik danışman ve kulüp yönetim kurulu kararıyla üyelikten çıkarılabilir.
  5. e) Kulüp yönetim kurulunda görev alan öğrencinin mezun olması, öğrencilik hakkının sona ermesi, kendi isteğiyle görevden ayrılması veya başka nedenlerle ayrılmak durumunda kalması halinde, Kulüp yönetim kurulu tarafından, yerine, ayrılan üyenin görev süresi ile sınırlı kalmak üzere yedek üye görevlendirilir.
  6. f) Mezun olan kulüp üyeleri ile aktif iletişim ve destek sağlanabilmesi için mezun üye platformu oluşturularak, hem üyelerimizin kulüp faaliyetlerinden hem de üniversiteden bağlantılarını koparmamaları sağlanır.

Madde 7- Kulübün Organları

Kulübün zorunlu organları Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kuruludur:

  1. a) Kulüp Genel Kurulu

(1) Kulübün en yetkili karar organı Genel Kurul’dur ve kulübe kayıtlı tüm üyelerden oluşur. Genel Kurul’un toplanabilmesi ve karar alabilmesi için salt çoğunluk şartı aranır. İlk toplantıda salt çoğunluk sağlanmadığı takdirde izleyen hafta Genel Kurul yeniden toplanır ve salt çoğunluk şartı aranmaz.

(2) Öğrenci kulüpleri, Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerini seçim yolu ile belirlemek amacıyla her yıl akademik takvimin başlamasını izleyen 1 (bir) ay içerisinde Genel Kurulu toplar.

(3) Genel Kurul toplantısını yönetmek üzere geçici bir divan başkanı ve iki katibin belirlenmesiyle seçim çalışmaları başlar. Genel Kurul’da Yönetim ve Denetim kurulları seçimi yapılır. Seçimler gizli oy, açık tasnif usulü yapılır.

(4) Akademik danışmanın gözetiminde 1 (bir) hafta içerisinde yapılacak toplantıda görev dağılımı yapılarak Başkan, Başkan Yardımcısı, yazman ve 2 (iki) üye ve 1 (bir) yedek üye olmak üzere Denetim Kurulu belirlenir.

(5) Genel Kurul, Yönetim Kurulu’nun önerisiyle veya üyelerin en az 1/3’ünün isteğiyle olağanüstü toplanabilir. Toplantı, en geç 1 (bir) hafta öncesinden üyelere duyurulur.

(6) Toplantılar akademik danışmanın gözetiminde, üyelerin salt çoğunluğu ile yapılır. Kararlar oy çokluğu ile alınır.

(7) Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine ait iletişim bilgileri toplantı tutanağı ile birlikte Başkanlığa bildirilir.

  1. b) Yönetim ve Denetim Kurulu
  • Yönetim Kurulu, her dönem en az iki kez toplanmak zorundadır. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar salt çoğunlukla alınır.
  • Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır ;
  1. Yönetim Kurulu, başkanın sorumluluğunda ve akademik danışmanın gözetiminde etkinliklerini yürütür.
  2. Yasal düzenlemelerde ve kulüp tüzüğünde belirtilen görevleri yerine getirir.
  3. Genel Kurul toplantılarının duyurulması ve düzenlenmesini sağlar.
  4. Güncellenmiş üye listelerini Başkanlığa bildirir.
  5. Akademik danışmanın onayı ile kulüp etkinliklerinin düzenlenmesi için gerekli izinleri alır.
  6. Her akademik yılın başında düzenlenecek etkinliklerin yer aldığı çalışma planını 1 (bir) ay içerisinde yapılan faaliyetlere ilişkin rapor ise akademik yılın sonunda Komisyona iletmek üzere Daire Başkanlığına sunulur.
  7. Yönetim Kurulu Kararları karar defterine kaydedilir.
  • Denetim Kurulu, kulübün evrak, defter, demirbaşlarını ve faaliyetlerini denetler. Denetim raporu hazırlar ve Genel Kurula sunar.
  • Herhangi bir disiplin cezası almış öğrenciler kulüplerin Yönetim ve Denetim kurulunda görev alamazlar, görevli iken ceza alan öğrencilerin Yönetim ve Denetim kurul üyelikleri kendiliğinden sona erer.
  • Kulüp Yönetim ve Denetim kurulunda görev alan üyenin mezun olması, öğrencilik hakkının sona ermesi, kendi isteğiyle görevden ayrılması veya başka nedenlerle ayrılmak durumunda kalması halinde, kulüp Yönetim Kurulu tarafından, yerine ayrılan üyenin görev süresi ile sınırlı kalmak üzere yedek üyelerden biri Akademik Danışman tarafından görevlendirilir.
  • Kulüplerin Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerinde meydana gelen değişiklikler en geç 15 gün içerisinde Başkanlığa bildirilir.
  • Kulüp Yönetim Kurulu, defter ve gerekli belgelerin tutulmasında sorumludur.
  • Kulüpler tarafından kullanılan defter, evrak ve belgeler komisyon denetimine açıktır.


Mali ve Çeşitli Hükümler

 

Madde 8- Kulüplere Yapılacak Destekler ve Mali Esaslar

  • Kulüpler, Üniversiteyi temsil etmek üzere katılım sağlayacakları etkinlikler için ulaşım, barınma, beslenme, malzeme vb. giderler kapsamında destek başvurusu yapabilirler. Destek talebinde bulunan kulübün, ev sahibi kuruluş tarafından kulüp adına gönderilmiş davet yazısı ve basılı etkinlik programıyla başvurması durumunda bütçe imkanları çerçevesinde destek sağlanması talep edilir.
  • Başkanlık, bütçe imkanları ve Komisyon görüşünü dikkate alarak kulüplerin ihtiyaç ve giderlerini karşılar.

 

Madde 9- Kulübün Gelirleri

  • Her türlü bağış ve yardımlar ile kulüp faaliyetleri ve etkinliklerden elde edilecek gelirler, Bartın Üniversitesi Strateji Geliştirme Başkanlığı nezdinde açılan hesaba ilgili kulüp adına yatırılır.
  • Kulüp gelirleri hiçbir şekilde elden toplanmaz ve özel hesaba yatırılmaz.
  • Her türlü bağış ve yardımlar ile kulüp faaliyetleri ve etkinliklerden elde edilecek gelirler aynı kulüp için harcanır.
  • Harcamalara ilişkin usul ve esaslar Başkanlık tarafından belirlenir.

 

Madde 10- Sponsorluk

  • Kulüpler, etkinliklerine ayni ve/veya nakdi kaynak sağlayabilmek amacıyla kişi ve kuruluşlardan sponsorluk desteği alabilirler. Sponsorluk hizmeti almadan önce yapılacak işbirliği ve sağlanacak destek hakkında Başkanlığın onayı alındığı takdirde sponsorluk sözleşmesi imzalayabilirler.
  • Sponsorluk aracılığıyla yapılan etkinliklerdeki tanıtım çalışmaları yasa ve yönetmeliklere uygun olmalıdır. Sponsor tanıtım faaliyetleri Üniversitenin kurumsal kimliğinin ve sembollerinin önüne geçemez. Sponsorluk anlaşması Üniversiteyi yasal ve mali sorumluluk altına alacak nitelikte olamaz.
  • Kamu menfaatlerine ve insan sağlığına zararlı mal ve hizmet üreten ve pazarlayan şirketlerin sponsorluk önerileri kabul edilmez. Yasa dışı kuruluşlar ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş kişiler sponsor olamaz.
  • Üniversite tesislerinin kullanımı bir ayrıcalıktır ve öğrenci kulüpleri bu ayrıcalıklarını ticari kuruluşun tanıtımı veya desteklenmesi için kullanamazlar. Öğrenci kulübü, etkinliğine ticari bir kuruluşun mali destek sağlamasını kabul ederse bu desteğin belirtilmesi Üniversite kurallarına uygun olarak yapılmalıdır. Böyle bir etkinlik için Üniversite tesislerinin kullanımı Başkanlık tarafından onaylanmalıdır. Onaylandığı takdirde, etkinliğin tanıtımı sırasında katkısı belirtilen ticari kuruluşun ismi ikincil olmalıdır. Etkinlik o ticari kuruluş tarafından değil, öğrenci kulübü tarafından düzenlenmektedir.

Madde 11- Defterler

  • Kulüpler; üye kayıt defteri, gelen-giden evrak defteri, karar defteri tutmakla yükümlüdürler.
  • Defterler kullanmaya başlanmadan önce Başkanlık tarafından sayfaları numaralandırılarak mühürlenir.

Madde 12- Denetim

Elektronik Sporlar ve Oyun Geliştirme Kulübü Bartın Üniversitesi Senatosunun 24.10.2018 tarih 2018/15-02 sayılı karar ile kabul edilerek yürürlüğe giren Bartın Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi’nde belirtilen esaslara göre kurulur ve faaliyetleri sırasında yönergede belirtilen hususlara uyar.

 Bu tüzükte hüküm bulunmayan durumlarda “ 24.10.2018 tarih 2018/15-02 sayılı karar ile kabul edilerek yürürlüğe giren Bartın Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi” esastır.